buitenland

Eerste dagen nieuwe president Oekraïne verlopen erg bloedig

Door Tom Reijner - 28 mei 2014

Petro Porosjenko werd dit weekeinde gekozen tot nieuwe president van Oekraïne en beloofde het conflict in het oosten van zijn land te beëindigen. Maar het geweld is tot dusver alleen maar toegenomen.

Woensdag lijkt de situatie een beetje gekalmeerd, maar de dagen ervoor waren de bloedigste sinds het uitbraak van de zogenoemde ‘anti-terreuroperatie’ van het Oekraïense leger.

Mortuaria

Rond het internationale vliegveld van Donetsk zijn tientallen pro-Russische separatisten om het leven gekomen, zei een woordvoerder van de militanten. Op verschillende foto’s op sociale media zijn bebloede lijken te zien. Het Oekraïense leger zette gevechtsvliegtuigen en helikopters in.

De net gekozen president, een ondernemer die miljarden verdiende met chocolade, kondigde aan dat hij niet met ‘terroristen’ wil praten. Het leger stelde een ultimatum: als de separatisten hun wapens niet snel inleveren, volgt hun vernietiging. De mortuaria in Donetsk liggen vol met lijken.

Overleg

Porosjenko wil overleg met het Kremlin, om de spanningen tussen Rusland en Oekraïne te verminderen. Ook de Russische regering gaf aan dat het naar een oplossing van de crisis.

Minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov is bereid om in gesprek te gaan met de nieuwe president, maar eist ook dat Kiev een einde maakt aan de militaire operatie in het oosten van Oekraïne.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.