buitenland

Egypte moest van Sisi stemmen, maar meerderheid kwam niet

Door Tom Reijner - 29 mei 2014

Generaal Abdel Fattah al-Sisi heeft de presidentsverkiezingen in Egypte met overmacht gewonnen. De lage opkomst van de kiezer viel het bewind echter erg tegen.

Niet meer dan 44 procent nam de moeite naar het stemhokje te gaan.

Oproep

De machthebbers deden er alles aan om de kiezer te lokken. Zo werden er vrije dagen gegeven, zodat mensen alle ruimte zouden hebben om hun stem uit te brengen. Ook is de stembusgang opgerekt van twee naar drie dagen. Ook Sisi zelf deed een klemmende oproep om toch vooral te komen, ‘om de wereld te laten zien hoeveel steun hij van het volk krijgt’.

De lage opkomst is vermoedelijk te wijten aan de onvrede onder mensen, die vinden dat er maar weinig te kiezen valt. Ook zijn velen teleurgesteld dat er in het Arabische land opnieuw een legerpresident aan de macht is.

Drie jaar geleden werd Hosni Mubarak, na wekenlange protesten, uit zijn functie ontheven. De nu 86-jarige oud-president begon zijn loopbaan bij de Egyptische luchtmacht.

Dankbaar

Naast de generaal Sisi was er ook nog een andere kandidaat. Hamdeen Sabahi, een politicus met een linkse achtergrond, krijgt naar verwachting niet meer dan 2,9 procent van de stemmen.

De nieuw gekozen president kan rekenen op ruim 93 procent van het Egyptische electoraat. Zijn aanhangers zijn hem dankbaar voor de beslissende rol die hij speelde bij de afzetting van president Mohamed Morsi van de Moslimbroederschap. Bovendien willen zij dat de rust en de veiligheid in het land terugkeert. Meer dan een miljoen stemmen zijn ongeldig verklaard.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.