buitenland

Erdogan roept jongeren op niet te gaan demonstreren

Door Shari Deira - 31 mei 2014

Het is precies een jaar geleden dat Turkije in opstand kwam tegen de herbouw van een kazernecomplex uit het Ottomaanse rijk in het Gezipark. Turken willen zaterdag opnieuw de straat op, maar premier Recep Tayyip Erdogan roept hen op thuis te blijven.

Duizenden politieagenten en tientallen waterkanonnen staan klaar om protesten uiteen te drijven. Erdogan zit niet te wachten op onrust in zijn land.

Gehoor

‘Een jaar later roepen mensen, onder wie zogenaamde artiesten, op tot demonstraties, maar jullie, de jeugd van Turkije, hoeven hier geen gehoor aan te geven,’ zegt Erdogan. Hij zei dat vrijdag tegen een groep Turkse jongeren.

Volgens Erdogan vormen de demonstranten een ‘terroristische organisatie’ die ‘onze financieel en moreel zwakke jeugd manipuleert en onze eenheid probeert aan te vallen en onze economie bedreigt’.

Hoewel de demonstraties in Istanbul vorig jaar begonnen als een protest tegen de bouw van het complex, groeiden deze uit tot protesten uit onvrede over Erdogan. Zeven Turken kwamen om het leven en een groter aantal raakte gewond.

Corruptie

Gedurende het afgelopen jaar zijn de protesten diverse keren opnieuw opgelaaid, ook in andere steden. De regering van Erdogan lag in die tijd onder vuur vanwege corruptie en andere schandalen.

Hij blokkeerde Twitter en YouTube, wat voor nog meer onvrede zorgde onder de Turkse bevolking. Het gerechtshof in Turkije heeft inmiddels besloten dat deze blokkades moeten worden opgeheven, omdat ze in strijd zijn met de vrijheid van meningsuiting.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.