buitenland

Even geen strijd in ‘hoofdstad van Syrische revolutie’ Homs

Door Tom Reijner - 02 mei 2014

Een lichtpuntje in de zich voortslepende bloedige strijd in Syrië. De Syrische autoriteiten en de rebellen hebben voor minstens 24 uur een wapenstilstand afgekondigd in het oude centrum van Homs.

De wapenstilstand moet de rebellen in de gelegenheid stellen hun laatste bolwerk in de stad te verlaten en zich terug te trekken, melden verschillende televisiestations en het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vrijdag.

Nederlaag

Een definitieve terugtrekking zou een flinke nederlaag betekenen voor de opstandelingen en een symbolische overwinning zijn voor het regime van president Bashar al-Assad. Homs is in de strijd een belangrijke strategisch gelegen stad.

Het ligt op de weg van de kust vanaf de hoofdstad Damascus. Homs wordt ook wel de ‘hoofdstad van de revolutie’ genoemd, omdat het een van de eerste steden was die in opstand kwam tegen het Syrische bewind.

Uitzichtloos

Het oude centrum van Homs is ook de plek waar de Nederlandse pater Frans van der Lugt in april werd vermoord. Hij wilde de laatst overgebleven inwoners niet achterlaten.

Honderden burgers werden in februari geëvacueerd uit het gebied. Veel rebellen besloten ook te blijven. Maar omdat zij zijn omsingeld en slechter bewapend zijn dan het leger is hun situatie uitzichtloos. De gevechten zouden rond het middaguur zijn gestaakt. Het is de opstandelingen toegestaan naar het noorden te vertrekken, uit het centrum van de stad.

Luchtaanval

De afgelopen dagen vielen bij verschillende aanslagen en aanvallen door regeringstroepen verspreid over het land honderden doden. Er waren veel dodelijke slachtoffers te betreuren door een luchtaanval van het Syrische leger op een school in Aleppo.

Eerder vandaag kwamen zeker achttien mensen om het leven toen twee autobommen ontploften in het midden van Syrië. Onder de slachtoffers waren opnieuw veel kinderen. De daders zijn vermoedelijk afkomstig uit kringen van de opstandelingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.