buitenland

Grote militaire operatie tegen separatisten in Slavjansk

Door Servaas van der Laan - 02 mei 2014

Het Oekraïense leger doet opnieuw een poging om de door pro-Russische separatisten ingenomen stad Slavjansk terug te veroveren. Dit keer lijkt het de militairen menens te zijn.

Dat melden verschillende persbureaus vrijdagochtend.

Helikopters

Volgens de berichten nemen helikopters doelen aan de rand van de stad onder vuur, terwijl de infanterie met pantservoertuigen richting het centrum van de stad trekken.

Aan de rand van de stad zou dit tot confrontaties tussen de partijen hebben geleid. De separatisten claimen twee helikopters uit de lucht te hebben geschoten. Russische tv-stations spreken van een ‘bestorming’ van de stad.

Schoonveegactie

Donderdag besloot het tijdelijke regime in Kiev de dienstplicht weer in te voeren. Per decreet werd besloten om een militaire schoonveegactie te houden tegen separatisten die overheidsgebouwen bezetten in steden als Slavjansk en Donetsk.

Kiev was tot nu toe vrij terughoudend met het inzetten van het leger. Er is niet alleen weinig geld, ook bestaat de vrees dat het Rusland verleidt tot militair ingrijpen. Aan de Oekraïense grens staan meer dan 40.000 militairen paraat. Eerder leek het er dan ook op dat Kiev de oostelijke gebieden richting de Russische grens als verloren beschouwde.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.