buitenland

Grote ophef na vondst honderden lijken in kelder Madrid

Door Tom Reijner - 19 mei 2014

De vondst van zo’n tweehonderdvijftig lichamen in de kelder van de Complutense universiteit in de Spaanse hoofdstad Madrid heeft tot verontwaardiging geleid. De lichamen waren bedoeld voor de anatomielessen voor de geneeskundestudenten.

Ze lagen verspreid over de ruimte op elkaar gestapeld, zonder dat er hygiënische beschermingsmaatregelen waren getroffen., meldt de Spaanse krant El Mundo, die maandag beelden van de lijken publiceerde.

Pensioen

De lichamen zijn gedoneerd aan de wetenschap. Een aantal van de lijken is na donatie nooit gebruikt door docenten en studenten. Ze lagen al jaren in de kleine kelder en waren in vergaande staat van ontbinding.

Er zouden geen middelen zijn geweest om iets aan de ‘nachtmerrie-achtige situatie’ te doen, zegt de directeur van de afdeling anatomie. Zo zou de beheerder van de lichamen na zijn pensioen geen opvolger hebben gekregen.

Normaal gesproken worden aangeboden lijken na gebruik gecremeerd en wordt de as bijgezet op een begraafplaats, maar na de lessen bleven vele lijken onbeheerd in de ruimte liggen.

Beschaving

Wat veel Spanjaarden zich nu afvragen, is hoe iets dergelijks mogelijk is in een beschaafd land. Volgens de krant La Vanguardia zou door de economische crisis het aantal lichamen dat wordt gedoneerd aan de wetenschap zijn toegenomen.

Mensen hoeven op die manier niet de kosten van een begrafenis of crematie te betalen. De Complutense Universiteit van Madrid laat een onderzoek uitvoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.