buitenland

Heeft leger Thailand met ‘krijgswet’ staatsgreep gepleegd?

Door Tom Reijner - 20 mei 2014

De Thaise legermacht heeft in de nacht van maandag op dinsdag de staat van beleg afgekondigd. De krijgswet moet ervoor zorgen dat de ‘rechtsorde blijft bewaard’ en de politieke tegenstanders hun conflict beëindigen.

Het leger neemt de taken van de burgerlijke autoriteiten over. De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de rust in de straten van Bangkok, de hoofdstad van het Aziatische land, terug te laten keren, meldt de BBC. Alle demonstranten, die in kampen verspreid over Bangkok verblijven, mogen zich niet verplaatsen.

Later bepaalde de legertop dat tien tv-zenders op zwart moeten. Zo moet worden voorkomen dat er ‘verdraaid nieuws’ wordt uitgezonden dat zou zorgen voor misverstanden. Het gaat om zowel pro- als regeringszenders.

Paniek

Met een verklaring op de nationale televisie is de bevolking op de hoogte gesteld. Daarbij benadrukte het leger dat er geen staatsgreep is gepleegd. Er is geen reden voor paniek en iedereen kan zijn dagelijkse leven voortzetten, melden de militairen.

Het leger zou volgens verschillende berichten naast tv-stations ook krantenredacties hebben overgenomen ‘De beslissing van het leger heeft niets te maken met de regering, die ‘nog steeds functioneert’ zei kolonel Winthai Suvari. ‘De krijgswet is enkel om de vrede en stabiliteit te herstellen. De regering zegt op haar beurt van tevoren niet te zijn ingelicht over de ingrijpende actie van het leger.

Verkiezingen

Tegenstanders van de regering van de intussen afgetreden premier Yingluck Shinawatra protesteren al maanden tegen haar positie en haar partij, waar haar verdreven boer, voormalig premier Thaksin Shinawatra, nog altijd een beslissende rol zou spelen.

De demonstranten gaan door met hun protesten, omdat zij bang zijn dat Yingluck Shinawatra bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komt.

Vorige week openden onbekenden het vuur op een kampement van tegenstanders van de regering. Daarbij vielen drie doden en raakten twintig mensen gewond. Sinds november zijn al meer dan twintig personen omgekomen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.