buitenland

Heersende Congrespartij lijdt historische nederlaag in India

Door Servaas van der Laan - 16 mei 2014

De Congrespartij van Sonia Gandhi gaat in India af op de grootste nederlaag sinds het uitroepen van de onafhankelijkheid in 1947. De charismatische Narendra Modi verpulverde de traditionele machthebber en wordt zo goed als zeker de nieuwe premier.

Na vijf weken verkiezingen werd vrijdag bij het tellen van de stemmen al snel duidelijk dat oppositiepartij BJP het erg goed had gedaan.

De conservatieve partij is nu al niet meer in te halen en behaalt vermoedelijk een historische overwinning. De winst is zo groot dat de partij alleen al een meerderheid haalt in het parlement.

Omwenteling

De Congrespartij, van oudsher de traditionele machthebber in India, komt vermoedelijk niet verder dan 90 zetels en stevent daarmee af op een historisch verlies. Daarmee is de politieke omwenteling in India compleet.

Modi heeft zich via de sociale media en met zijn heldere rechtse geluid erg geliefd gemaakt in India. Zijn tegenstanders hebben hun nederlaag intussen erkend.

Grootste democratie

De verkiezingen in India zijn met 814 miljoen stemgerechtigden het grootste democratische evenement ter wereld. Daarom werd de stembusgang over meerdere weken verspreid.

Honderdduizenden veiligheidsmedewerkers zijn de afgelopen weken bij de stemhokjes actief geweest om alles in goede banen te leiden. In totaal deden maar liefst 8.251 kandidaten mee aan de verkiezingen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.