buitenland

Helft stemmingen PVV tegen Front National in Europees Parlement

Door Fieke Hamers - 20 mei 2014

De PVV en de Franse nationalistische partij Front National stemden in de afgelopen vijf jaar bij de helft van de stemmingen in het Europees Parlement tegen elkaar. Front National heeft veel meer raakvlakken met de Oostenrijkse FPÖ.

Onafhankelijk instituut VoteWatch onderzocht het stemgedrag van zeven eurosceptische partijen in het Europese Parlement van 2009 tot 2014.

Uit de analyse blijkt dat deze partijen het slechts bij gemiddeld 51 procent van de plenaire stemmingen met elkaar eens waren. Vooral op het gebied van burgerlijke vrijheden, en wetgeving op het gebied van interne markten, economische en monetaire zaken zijn de zeven eurosceptische partijen het weinig met elkaar eens.

Het meest overeenkomstige stemgedrag is te vinden tussen de Franse partij Front National en de Oostenrijkse FPÖ. Zij stemden bij 86 procent van de stemmingen in dezelfde richting.

Stem tegen

PVV-leider Geert Wilders zegt te willen samenwerken met Marine Le Pen van Front National omdat ze de wens delen om de ‘soevereiniteit weer terug naar de natiestaten te halen’.

Uit het onderzoek van VoteWatch blijkt dat de PVV en Front National de afgelopen vijf jaar bij 49 procent van de stemmingen tegen elkaar hebben gestemd.

Anti-Europa fractie

Ondanks het tegengestelde stemgedrag van de afgelopen vijf jaar is een anti-Europa fractie nog steeds mogelijk. Er zijn 25 zetels uit zeven landen nodig om een fractie te vormen in het Europees Parlement.

Volgens de laatste peilingen van VoteWatch komen de Nederlande PVV, het Franse Front National, het Belgische Vlaams Belang, de Oostenrijkse FPÖ, de Zweedse SD, de Lega Nord uit Italië en de SNS uit Slowakije samen uit op 38 zetels.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.