buitenland

Hoe honderden Afrikanen Spaanse enclave Melilla binnendringen

Door Shari Deira - 28 mei 2014

Opnieuw is het een grote groep Afrikaanse migranten gelukt om de Spaanse enclave Melilla binnen te dringen. Zo’n 500 migranten lukte het om Spanje in te komen, tot nu het grootste aantal dit jaar.

Het hadden nog veel meer migranten kunnen zijn die het land binnenkwamen. In totaal zouden zo’n duizend Afrikanen hebben geprobeerd om via de enclave Europa binnen te komen, meldt de Spaanse krant El Mundo.

Kleren

De migranten die erin slaagden om over het 6 meter hoge hek te klimmen, stormden af op het vluchtelingencentrum Centro de Estancia Temporal de Immigrantes, dat al overvol zit met illegale migranten.

Momenteel zitten er zo’n 2.000 immigranten in het opvangcentrum, terwijl er slechts 480 plaatsen zijn. Na aankomst bij het centrum krijgen zij eten en kleren. Vorig jaar kwamen er 4.235 mannen en vrouwen zonder papieren de grens over bij Melilla.

Ze bestormen de zwaarbeveiligde hekken met dikke handschoenen en kleding om zich te beschermen tegen het prikkeldraad. Degenen die het lukt om het hek over te klimmen, zijn zichtbaar blij met hun prestatie.

Beveiliging

Sommige migranten trekken met hulp van smokkelaars verder Spanje in, anderen worden teruggestuurd naar Marokko. Volgens Spanje heeft Marokko goed meegewerkt tijdens de bestorming woensdagochtend.

Toch lukte het niet om de enorme groep tegen te houden. ‘Het waren golven van mensen, het was moeilijk om ze stoppen,’ zegt burgemeester Juan Jose Imbroda van Melilla.

Vanwege de stijging van het aantal Afrikaanse migranten dat via Melilla en de kustplaats Ceuta binnenkomt, heeft Spanje al de beveiliging in de regio’s opgeschroefd.

Migranten zijn blij als zij over het hek komen (foto EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.