buitenland

Honderden Nigeriaanse schoolmeisjes nog altijd vermist

Door Servaas van der Laan - 01 mei 2014

Ruim 220 leerlingen van een middelbare school in de Nigeriaanse stad Chibok zijn al zestien dagen vermist. De vrees bestaat dat de moslimterreurgroepering Boko Haram de meisjes als slavinnen houdt in het Sambisa-woud in het noordoosten van het Afrikaanse land.

Woensdag gingen honderden moeders en andere vrouwen de straat op in de door terreur verscheurde staat Borno. ‘Breng onze dochters thuis,’ riepen de vrouwen die klagen over het gebrek aan daadkracht van de Nigeriaanse autoriteiten.

Twee weken

‘De leiders zeggen dat ze alles doen wat ze kunnen, maar intussen zijn er alweer twee weken voorbij. We willen actie, en wel nu,’ zei actievoerder Marcy Asu Abang woensdag tegen persbureau AP.

Volgens een vertegenwoordiger van de staat Borno onderhandelen overheidsfunctionarissen met de moslimterroristen over het lot van de meisjes. Haast is geboden, want het is gebruikelijk dat de moslimfundamentalisten de meisjes dwingen te trouwen waarmee ze zich de vrouwen toe-eigenen als hun bezit.

Honderden meisjes

Zestien dagen geleden drongen gewapende mannen de meisjesschool in Chibok binnen en schoten de bewakers dood. Ze grepen honderden meisjes en voerden ze af in vrachtwagens.

Het Nigeriaanse leger zei enkele dagen later dat de meeste meisjes weer waren teruggevonden, maar die informatie werd later ingetrokken. Op dit moment zijn nog altijd zeker 220 meisjes vermist.

Noodtoestand

In het noordoosten van Nigeria, vlakbij de grens met Niger en Kameroen, heerst al een jaar de noodtoestand sinds het geweld van de doorgeslagen moslimsekte Boko Haram enorm is toegenomen.

Omdat het onderwijs in Nigeria niet is gebaseerd op de sharia, zijn vooral scholen het doelwit van de terroristen. Ook christenen zijn regelmatig het slachtoffer van de moslimterreur in het gebied.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.