buitenland

Hongerstaking oppositie Albanië na massa-ontslag ambtenaren

Door Servaas van der Laan - 22 mei 2014

De socialistische regering in Albanië weigert een massa-ontslag van duizenden ambtenaren die behoren tot de oppositie ongedaan te maken. Tien ontslagen ambtenaren zijn daarom in hongerstaking gegaan.

Dat meldt persbureau AP donderdag.

Massa-ontslag

Sinds de socialistische premier Edi Rama acht maanden geleden aan de macht kwam, werden duizenden ambtenaren die gelieerd zijn aan de Democratische Partij ontslagen.

Dit massa-ontslag werd door de Hoge Raad ongeldig verklaard, maar de regering weigert om de ontslagen ambtenaren terug te laten keren. Tien wanhopige ambtenaren proberen dit nu met een hongerstaking alsnog gedaan te krijgen.

Kandidaat EU

Volgens Albanië-kenner Vincent Triest komt de hongerstaking op een cruciaal moment voor Albanië. ‘Volgende maand wordt gekeken of Albanië de kandidaat-lidstatus van de Europese Unie (EU) kan krijgen,’ zegt hij.

De problemen in het kleine Balkan-land zullen geen positieve invloed hebben op dit proces. ‘Volgens de ambtenaren en de oppositie zijn de ontslagen politiek. Dit wordt ondersteund door het feit dat er lijsten zijn opgedoken waarop aangegeven wordt op welke partij de ambtenaren hebben gestemd’.

Rutte

De voormalige premier en oppositieleider Sali Berisha ging nog een stapje verder en vergeleek Rama met de verdreven Oekraïense president Viktor Janoekovitsj.

Maandag ontvangt premier Mark Rutte (VVD) de Albanese premier in Den Haag. Nederland heeft zich altijd fel tegen voorlopige EU-toetreding van Albanië gekeerd. Met een charme-offensief zal Rama proberen om Rutte op andere gedachten te brengen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.