buitenland

Inwoners Oost-Oekraïne stemmen voor of tegen afscheiding

Door Shari Deira - 11 mei 2014

In de regio van de belangrijke Oost-Oekaïense steden Donetsk en Loehansk zijn zondag de stemlokalen opengegaan. Oekraïeners mogen hun stem uitbrengen over een omstreden referendum.

De bevolking kan zich in het referendum uitspreken voor of tegen afscheiding van Oekraïne. De organisatie verwacht een positieve uitkomst voor de pro-Russische separatisten.

Hoewel de Oekraïeners voor of tegen afscheidingen kunnen stemmen, zit aansluiting bij Rusland zoals de Krim nog niet in de planning. De regering in Kiev, de Europese Unie en de Verenigde Staten erkennen het referendum niet.

Afgrond

President Vladimir Poetin van Rusland heeft de separatisten opgeroepen de stembusgang uit te stellen, maar zij gaven daaraan geen gehoor. De eerste stemmen zijn inmiddels al uitgebracht. ‘We willen in ons eigen land leven,’ zegt een twintigjarige student voor hij ging stemmen.

De Oekraïense interim-president Oleksander Toertsjinov waarschuwt pro-Russische regio’s voor de afgrond als zij kiezen voor zelfbestuur. Sommige inwoners van het gebied hebben aangegeven niet te zullen gaan stemmen, omdat zij geen eerlijke uitkomst verwachten.

Doden

Veiligheidsdiensten van Oekraïne proberen de macht over de steden in het oosten van het land terug te krijgen, maar dat is niet overal even succesvol.

Het leger probeert de bezette overheidsgebouwen terug te veroveren. Daarbij zijn deze week tientallen doden gevallen. In de omgeving van de stad Slovjansk was zondag een schietpartij tussen Oekraïense militairen en pro-Russische separatisten.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.