buitenland

Iraanse jongeren gearresteerd wegens ‘happy’ zijn

Door Servaas van der Laan - 21 mei 2014

Zes Iraanse jongeren die in een zelfgemaakte video het liedje ‘Happy’ van Pharrell Williams zingen, zijn opgepakt. Op nationale televisie hebben ze berouw moeten tonen voor hun daad.

Dat schrijft The New York Times.

Happy

Vorige maand plaatsten de jongeren, net als velen van hun leeftijdsgenootjes in andere landen, hun eigen versie van het populaire Amerikaanse liedje.

‘Ook Iraanse jongeren willen gewoon “happy” zijn,’ was de boodschap van de Iraanse hipsters die zonder lichaamsbedekking op openbare plaatsen in Teheran vrolijk rondhuppelend te zien waren op de video.

Vrijheden

Het filmpje werd meer dan 165.000 keer aangeklikt maar trok vermoedelijk pas de aandacht van de Iraanse autoriteiten toen ook buitenlandse media, waaronder Elsevier, erover begonnen te berichten.

Afgelopen weekend nog gaf president Hassan Rouhani een toespraak waarin hij opriep de vrijheden van internet te omarmen.

Berouw

Maar alles met mate, zo is nu gebleken. De jongeren werden door de politie van hun bedden gelicht en moesten dinsdag op de nationale televisie hun berouw tonen. Een politiechef waarschuwde jongeren tijdens de uitzending voor dergelijke ‘vulgaire’ video’s die op het web worden geplaatst.

Volgens de politieman kunnen jongeren binnen enkele uren na publicatie worden opgespoord. Erg veel bewijs had hij daar niet voor. Deze arrestatie volgde immers pas na een maand.

 

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.