buitenland

Justitie België: terroristen achter aanslag Joods Museum

Door Servaas van der Laan - 26 mei 2014

Het Belgische Openbaar Ministerie (federaal parket) vermoedt dat terroristen achter de aanval op het Brusselse Joods Museum zaten. De politie onderzoekt op dit moment de tips die over de aanslag zijn binnengekomen.

Dat heeft het federaal parket maandag in een persconferentie laten weten, melden Belgische media.

Anderhalve minuut

‘Uit de analyse van de camerabeelden blijkt dat de feiten in minder dan anderhalve minuut werden gepleegd en dat de dader heel koelbloedig handelde. Die vaststelling en het feit dat de feiten zich afspeelden in het Joods Museum, doen ons vermoeden dat er een terroristisch motief speelt,’ verklaarde een woordvoerder van het Belgische OM maandag.

De zaak zal dan ook worden behandeld door specialisten in terroristische moorden. De woordvoerder zei dat de politie op dit moment de binnengekomen tips en ingestuurde beelden bekijkt. De dader is nog altijd voortvluchtig.

Museum

Afgelopen zaterdag stapte een gewapende man het Joods Museum in Brussel binnen en schoot in het rond. Een stel uit Israël en een vrijwilliger van het museum kwamen daarbij om het leven. Een vierde persoon ligt nog in kritieke toestand in het ziekenhuis. Het dreigingsniveau in heel België is opgetrokken tot het hoogste niveau. De Joodse gemeenschap heeft de wens geuit om activiteiten gewoon voort te zetten. Het Joodse museum opent dinsdag weer de deuren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.