buitenland

Kiezers #EP2014 bezorgen anti-EU-partijen flink aantal zetels

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

De eurosceptische partijen hebben in heel Europa veel kiezers achter zich gekregen. Het Front National van Marine Le Pen werd bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in Frankrijk zelfs de grootste partij.

Uit prognoses na het sluiten van de stembureaus blijkt dat de bondgenoot van Wilders op een kwart van de Franse kiezers kan rekenen. Dat percentage staat gelijk aan 23 tot 25 afgevaardigden in het Europees Parlement, bijna net zoveel als het totale aantal zetels voor Nederland. Dat zijn er namelijk 26.

Signaal

Le Pen ziet de resultaten als een signaal voor president François Hollande om het Franse parlement naar huis te sturen. ‘Wat kan de president anders doen na zo’n afstraffing,’ zei zij.

De winst is enorm in vergelijking met 2009. Toen kreeg het Front National 6,3 procent van de stemmen. De rechtse oppositiepartij UMP van oud-president Nicolas Sarkozy volgt als tweede met een score van 21 procent.

Steun

De Socialistische Partij van de huidige impopulaire president François Hollande daalt verder. Kregen de socialisten bij de laatste Europese Verkiezingen vijf jaar geleden steun van 16,5 procent van de kiezers, zondag is dat nog maar 14 procent, blijkt uit de prognoses.

Ook de eurosceptische partij Alternative für Deutschland heeft volgens prognoses van de ARD-televisie vandaag goede zaken gedaan. De partij kreeg 6,5 procent van de stemmen. Dit zou goed zijn voor 6 van de 96 Duitse zetels in het Europees Parlement.

Samenwerking

In Oostenrijk behaalde anti-EU-partij FPÖ bij de Europese verkiezingen in hun thuisland zondag meer dan 20 procent van de stemmen, melden de eerste prognoses. De FPÖ maakt net als de PVV van Geert Wilders deel uit van de Vrijheidsalliantie, een los samenwerkingsverband van eurosceptische partijen.

Ze hopen na de verkiezingen een fractie in het Europees Parlement te vormen. Daarvoor hebben ze ten minste 25 zetels in het Europees Parlement nodig en moeten partijen uit zeven landen samenwerken.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.