buitenland

Koreaanse veerboot vaak overbeladen, meer lichamen geborgen

Door Shari Deira - 04 mei 2014

De gezonken Zuid-Koreaanse veerboot Sewol werd stelselmatig overbeladen, blijkt uit scheepsdocumenten. Inmiddels is het aantal geborgen lichamen opgelopen tot 244. Duikers haalden zondag acht nieuwe lichamen naar boven.

De Zuid-Koreaanse krant Kukmin beschikt over de scheepsdocumenten van de veerboot. Daaruit blijkt dat de veerboot de afgelopen dertien maanden 246 keer overbeladen was.

Verbouwing

De vrachtcapaciteit van het schip werd naar beneden bijgesteld, omdat het schip na een verbouwing meer passagiers kon vervoeren.

De nieuwe limiet werd vastgesteld door het Koreaanse Scheepsregister, en doorgegeven aan de reder maar niet aan de kustwacht. Ook de Koreaanse Scheepvaartvereniging werd niet op de hoogte gesteld.

De veerboot was daardoor 246 keer, misschien wel vaker, overbeladen. Op de laatste vaart van de Sewol was de vracht aan boord ook veel te zwaar.

Scholieren

Op 16 april kapseisde de Sewol toen deze op weg was van havenstad Incheon naar het eiland Jeju. Er waren ruim 475 mensen, vooral scholieren, aan boord van de boot. 179 mensen overleefden de ramp, 244 lichamen zijn geborgen en ruim 50 mensen worden nog vermist.

De Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye van Zuid-Korea bezocht zondag familieleden van vermiste passagiers in de buurt van de rampplek. Ze beloofde dat er alles aan wordt gedaan om de vermisten nog te vinden.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.