buitenland

Lavrov: alleen overleg Oekraïne als separatisten aanschuiven

Door Tom Reijner - 06 mei 2014

De Russische regering is bereid deel te nemen aan een nieuw overleg over het conflict in het oosten van Oekraïne. Maar dan moeten de pro-Russische separatisten wel een plek krijgen aan de onderhandelingstafel.

Dat zegt de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov dinsdag in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen na een bespreking van de ministers van Buitenlandse Zaken van de lidstaten van de Raad van Europa. Dat is een instelling van zevenenveertig Europese lidstaten en zes niet-Europese landen die tot doel heeft de rechtsstaat en democratie te bevorderen.

Poging

Het initiatief van een nieuwe overlegronde komt van de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Zij wil dat alle betrokken partijen een poging doen om de crisissituatie in oostelijk Oekraïne op te lossen.

Die is nodig omdat het akkoord van medio april tussen Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten en de Europese Unie in Genève weinig effectief bleek.

Militaire operatie

De Verenigde Staten vonden dat Rusland te weinig deed om de spanningen te doen afnemen en dat Oekraïne de enige partij was die zich aan de afspraken hield.

Rusland was juist van mening dat de tijdelijke Oekraïense regering met de militaire operatie tegen de separatisten – die nog altijd gaande is – de hoop op een vreedzame oplossing in één klap ‘vernietigde‘.

De overeenkomst in Zwitserland hield onder meer in dat alle illegale gewapende groepen in Oekraïne hun wapens moesten inleveren en dat de pro-Russische militanten de vele bezettingen van overheidsgebouwen moesten beëindigen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.