buitenland

Leger geeft toe: wij hebben macht in Thailand overgenomen

Door Tom Reijner - 22 mei 2014

Het leger in Thailand heeft een staatsgreep gepleegd om de rust in het Aziatische land te herstellen en politieke hervormingen door te voeren. De verhouding met het buitenland zal goed blijven.

Dat belooft de Thaise legerleider Prayuth Chan-ocha donderdag. Hij erkende dat het gezag nu in handen is van zijn troepen.

Staat van beleg

In de nacht van maandag op dinsdag heeft het leger al de staat van beleg afgekondigd door middel van een speciale krijgswet. Die moest ervoor zorgen dat de ‘rechtsorde blijft bewaard’ en dat politieke tegenstanders hun conflict beëindigen. Het leger nam per direct de taken van de burgerlijke autoriteiten over.

De krijgsmacht heeft zichzelf ruime bevoegdheden gegeven om de rust in de straten van Bangkok, de hoofdstad van het Aziatische land, terug te laten keren.

Alle demonstranten, die in kampen verspreid over Bangkok verblijven, mogen zich niet verplaatsen. Ook een aantal tv-stations moest op zwart. Deze maatregel werd ingesteld om te voorkomen dat er ‘verdraaid nieuws’ zou worden uitgezonden.

Geweld

Thailand heeft al maanden te maken met hevige protesten, geweld en politieke onrust. Sinds november vorig jaar zijn al meer dan twintig personen omgekomen.

Na het gedwongen vertrek van premier Yingluck Shinawatra kreeg het Aziatische land met Niwatthamrong Boonsongphaisan een interim-premier.

Demonstranten hebben al toegezegd door te gaan met hun protesten, omdat zij bang zijn dat de onlangs afgetreden premier bij de aangekondigde verkiezingen van juli opnieuw aan de macht komt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.