buitenland

Leger Nigeria weet waar schoolmeisjes zijn, maar grijpt niet in

Door Servaas van der Laan - 26 mei 2014

Het Nigeriaanse leger weet waar de ruim tweehonderd ontvoerde tienermeisjes zijn. Maar tot op heden durft het leger nog niet in te grijpen.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC.

Goed en slecht nieuws

De Nigeriaanse legerchef Alex Badeh zei maandagavond ‘goed nieuws voor de ouders’ te hebben. De locatie van de schoolmeisjes is bekend, maar het leger zal voorlopig niet tot aanvallen overgaan uit angst voor onschuldige slachtoffers.

De Nigeriaanse overheid is in overleg met Boko Haram over vrijlating van de meisjes. Een vertegenwoordiger van de overheid is bij de terroristen geweest om te onderhandelen.

Deal

De twee partijen zouden dichtbij een deal zijn om vijftig meisjes te ruilen voor honderd moslimextremisten die nu gevangen zitten. De Nigeriaanse overheid zou de deal op het laatste moment hebben afgeblazen.

Er is veel kritiek op het twijfelende optreden van de Nigeriaanse overheid. Maar de legerchef zei dat het volk toch ook niet kon verwachten dat de militairen het kamp van Boko Haram zomaar zouden binnenstormen. ‘We kunnen onze meisjes toch niet vermoorden?’ zei hij.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.