buitenland

Leger Zuid-Afrika beëindigt protesten na grote winst ANC

Door Tom Reijner - 10 mei 2014

Het Zuid-Afrikaanse leger heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag ingegrepen bij gewelddadige protesten in een wijk in Johannesburg. De demonstranten waren het niet eens met het verloop van de verkiezingen van woensdag.

Dat melden Zuid-Afrikaanse media.

Krottenwijk

Zo’n driehonderd tot vierhonderd actievoerders gingen in de krottenwijk Alexandra de straat op en blokkeerden wegen met brandende autobanden. Zij zijn boos vanwege de vondst gedumpte stembussen op verschillende plekken in het land.

De autoriteiten doen die geruchten af als onzin. Volgens hen hoeven de Zuid-Afrikanen zich geen zorgen te maken, omdat de stemmen in de betreffende bussen gewoon zijn meegeteld.

Vrijdag maakte de politie met rubberen kogels al een einde aan de onrust in Alexandra. Het leger had flink wat eenheden naar de wijk gestuurd. Hoewel het zaterdagmorgen weer rustig was, wordt er nog wel gepatrouilleerd. Rond de zestig mensen zijn gearresteerd.

Mandela

Volgens een politiewoordvoerder zijn de betogers aanhangers van de Inkatha Freedom Party, die woensdag 2,4 procent van de stemmen kreeg. Bij de vorige verkiezing was dat nog twee keer zoveel. De regeringspartij ANC van president Jacob Zuma won de verkiezingen woensdag met een ruime meerderheid van 62,2 procent.

Het parlement kiest een nieuw staatshoofd. Dat is doorgaans de leider van de grootste partij, zodat Zuma, die onder Zuid-Afrikanen weinig populariteit geniet, zal worden herkozen. Het waren de eerste verkiezingen in Zuid-Afrika sinds de dood van oud-president Nelson Mandela.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.