buitenland

‘Meer dan 150 mijnwerkers dood door explosie in Turkse mijn’

Door Tom Reijner - 13 mei 2014

Door een explosie en een brand in een mijn in het Turkse Soma is dinsdag een groot aantal doden en gewonden gevallen. Volgens de burgemeester van het district waar de mijn ligt, zijn meer dan honderdvijftig mijnwerkers om het leven gekomen.

Eerder werd nog gesproken over vier doden, maar toen was ook al bekend dat onder de grond tussen de twee- en driehonderd mijnwerkers vastzaten.

Kolen

Twintig mijnwerkers werden gered en zijn vanmiddag met spoed naar het ziekenhuis gebracht. ‘Ze pompen zuurstof in de mijn, maar het vuur brandt nog. Ze zeggen dat het een elektronisch probleem is, maar het kan zijn dat de kolen ook branden,’ zei een woordvoerder van de regionale vakbond.

De reddingsoperatie werd bemoeilijkt door de dikke rook. Het ongeluk gebeurde op 2 kilometer diepte. Door de explosie en de daaropvolgende brand konden de mijnwerkers de lift niet meer gebruiken. De mijnwerkers zaten vast op ongeveer 4 kilometer afstand van de uitgang. Toen het ongeluk gebeurde, waren er bijna zeshonderd mijnwerkers in de mijn.

Soma in westelijk Turkije – bron: Google Maps

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.