buitenland

Merkel weert Martin Schulz persoonlijk van Europese Top

Door Tomasz Blom - 12 mei 2014

Bondskanselier Angela Merkel heeft eigenhandig voorkomen dat de lijsttrekker van de Europese sociaal-democraten, de Duitser Martin Schulz, twee dagen na de Europese verkiezingen een ontmoeting tussen de Europese fractievoorzitters voorzit.

Schulz hoopte als huidig voorzitter van het Europees Parlement het overleg te kunnen leiden, meldt het Duitse tijdsschrift Der Spiegel op zijn website.

Europese Commissie

Tijdens de ontmoeting op 27 mei komt onder meer de opvolging van de huidige voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, ter sprake. Schulz is naar voren geschoven door de sociaal-democraten als een van de ‘topkandidaten‘ voor deze functie.

De Belg Guy Verhofstadt voor de liberalen, de Duitse Ska Keller en Joseph Bové voor de Groenen, en Luxemburgse Jean-Claude Juncker voor de christen-democraten zijn de overige topkandidaten. Merkel heeft de Franse Joseph Daul, de partijvoorzitter van de Europese Volkspartij, aangewezen om het overleg te leiden.

Misbruik

Schulz ligt al langer onder vuur. Tegenstanders verwijten Schulz zijn positie als parlementsvoorzitter te misbruiken om meer kans te maken op zijn droombaan als commissievoorzitter.

De Duitse socialist zou onder meer kritische paragrafen over zichzelf hebben geschrapt uit jaarstukken. Daarnaast zou Schulz vertrouwelingen strategische posten hebben gegeven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.