buitenland

MH370-rapport: zoektocht naar Boeing begon pas na 4 uur

Door Tomasz Blom - 01 mei 2014

De verdwijning van de Malaysia Airlines Boeing 777 op 8 maart, viel functionarissen pas na 17 minuten op. Vervolgens duurde het nog eens 4 uur voordat de autoriteiten een officiële zoektocht op touw zetten.

Dat meldt CNN donderdag. De zender baseert zich op het voorlopige rapport van het Maleisische ministerie van Verkeer over de gebeurtenissen rond de vermissing, dat vandaag is gepubliceerd.

Gaten

CNN vindt dat veel vragen in het rapport onbeantwoord blijven. Zo blijken er 17 minuten te zitten tussen het tijdstip dat het vliegtuig van de Maleisische radar verdween – 1.21 uur, plaatselijke tijd – en het moment dat de verdwijning daadwerkelijk is opgemerkt.

Daarnaast werd de officiële zoektocht pas na een gat van 4 uur op touw gezet. In deze periode zou er contact zijn geweest tussen Singapore, Hongkong en Cambodja. Het verslag zwijgt over wat er verder in deze cruciale uren is gebeurd.

Leger

Het vermoeden bestaat dat het vliegtuig een scherpe bocht heeft gemaakt na van de radar te zijn verdwenen. Volgens de Maleisische premier zou het vliegtuig vanaf dat moment nog 7,5 uur hebben doorgevlogen.

Dit zou onder meer blijken uit militaire satellietinformatie. Het is daarom opvallend dat het MH370-rapport niet dieper ingaat op de precieze rol van het leger tijdens de nacht van de verdwijning.

Familieleden

De publicatie van het rapport valt samen met de oproep van luchtvaartmaatschappij Malaysia Airlines aan de familieleden van de passagiers van het vermiste vliegtuig om naar huis te gaan. Tot nu ving de maatschappij de families op in hotels in Kuala Lumpur, waar ze op de hoogte werden gehouden van de meest recente ontwikkelingen.

Malaysia Airlines kondigde aan hier per 7 mei mee op te houden. Binnenkort wil de maatschappij een compensatieregeling met de nabestaanden treffen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.