buitenland

Minister Timmermans sluit meer geld voor Defensie niet uit

Door Servaas van der Laan - 05 mei 2014

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken sluit niet uit dat er meer geld naar Defensie moet. Maar dan zal er op Europees niveau wel meer moeten worden samengewerkt op het gebied van veiligheid.

Dat zei Timmermans maandagavond bij Nieuwsuur.

Verspilling

Volgens Timmermans wordt er op dit moment veel geld en energie verspild omdat er op Europees niveau slecht wordt samengewerkt. Als die samenwerking wordt verbeterd, sluit Timmermans niet uit dat er meer geld in Defensie moet worden gestoken. ‘Dat is wel het makkelijkst en ik sluit niet uit dat het nodig is,’ zei Timmermans.

Op dit moment betalen belastingbetalers in Europa meer aan de krijgsmacht dan in de Verenigde Staten maar krijgen ze er minder veiligheid voor terug.

Rusland

Volgens Timmermans is een stevige samenwerking nodig omdat het conflict met Rusland waarschijnlijk lang gaat duren. Volgens Timmermans toont de situatie in Oekraïne aan dat we er niet op kunnen rekenen dat het continent Europa altijd veilig blijft.

‘We moeten met meer scenario’s rekening houden.’ Volgens Timmermans zal president Vladimir Poetin uiteindelijk de hoofdprijs moeten betalen voor zijn ‘valse retoriek’.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.