buitenland

Ministerie Buitenlandse Zaken scherpt reisadvies Nigeria aan

Door Servaas van der Laan - 05 mei 2014

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Nigeria aangescherpt. Nederlanders in het Afrikaanse land wordt geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten en grote menigtes te vermijden.

Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken maandag.

Aanslagen

Volgens Buitenlandse Zaken vallen nieuwe aanslagen op westerse doelen ‘niet uit te sluiten’. Op 1 mei ontplofte een bom in Nyanya, een buitenwijk van de hoofdstad Abuja, waarbij doden en gewonden vielen. Daarnaast zijn er berichten over een dreiging tegen Sheraton Hotels in Nigeria.

Nederlanders wordt geadviseerd ‘grote menigte, demonstraties, samenscholingen, openbare evenementen en drukbezochte locaties te mijden, de berichtgeving in de media te volgen en zich te informeren over de actuele (lokale) ontwikkelingen alvorens af te reizen’.

Reizen ontraden

Voor de deelstaten Borno, Yobe en Adamawa waar de moslimgroepering Boko Haram terreur zaait, Gombe, Bauchi en de stad Kano worden alle reizen ontraden.

Het ministerie waarschuwt dat voor de afgelegen gebieden in de Niger Delta en in noordoost Nigeria de Nederlandse diplomatieke afvaardigingen in Nigeria niet altijd consulaire bijstand kunnen verlenen.

Ontvoering

In de Niger Delta werden zondagmiddag de Nederlanders Erhard Leffers, Marianne Vos, Jandries Groenendijk en de in Nederland wonende Nigeriaanse activist Sunny Ofehe ontvoerd. Tot op heden ontbreekt van hen nog ieder spoor.

Dat geldt ook voor ruim tweehonderd schoolmeisjes die op 14 april werden ontvoerd in de Nigeriaanse stad Chibok.

Boko Haram eiste ook die ontvoering maandag op.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.