buitenland

Monica Lewinsky verbreekt stilte over affaire Bill Clinton

Door Servaas van der Laan - 06 mei 2014

Monica Lewinsky gaat zestien jaar na dato spreken over de seksuele relatie die zij had met de voormalige president van Amerika Bill Clinton. De zelfmoord van een tiener bracht haar tot dit besluit.

Lewinsky heeft een ‘essay’ geschreven voor het tijdschrift Vanity Fair waarin ze openheid geeft over de affaire.

Zelfmoord

Jaren zweeg ze over de relatie met Clinton en over alles wat er daar omheen gebeurde. Maar een achttienjarige jongen die zelfmoord pleegde omdat een video waarop hij met een andere jongen zoende uitlekte, deed haar besluiten om de stilte te verbreken.

‘Ik was mogelijk de eerste persoon die door het internet wereldwijd werd vernederd,’ zegt Lewinsky. Door de dood van de tiener herleefde Lewinsky die periode opnieuw. Door met haar verhaal te komen, hoopt ze anderen die vernederd worden op het web te hulp te kunnen schieten.

Schandaal

Lewinsky was 22 jaar toen ze in 1995 stage ging lopen op het Witte Huis. In de periode tot maart 1997 zou ze volgens eigen zeggen negen keer seks hebben gehad met de toenmalige president Clinton.

De president ontkende in eerste instantie maar ging later door de knieën. De zaak werd politiek omdat Clinton onder ede over de affaire had gelogen. De poging van de Republikeinen om Clinton af te zetten, mislukte en de president kon zijn ambtstermijn afmaken. Hierna eindigde wel de officiële politieke carrière van Clinton.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.