buitenland

Moslimterreur in Nigeria: meer dan honderd doden bij bomaanslag

Door Servaas van der Laan - 20 mei 2014

Opnieuw is Nigeria opgeschrikt door een serie van twee bomaanslagen vlak achter elkaar. Moslimterroristen lieten in de stad Jos twee bommen ontploffen waarbij zeker 118 personen de dood vonden.

Dat meldt de Britse nieuwszender BBC dinsdagavond.

Vrouwen

De eerste bom ontplofte op een druk bezochte markt in de centraal gelegen Nigeriaanse stad. Een tweede bom ging af vlakbij een ziekenhuis.

Hulpdiensten troffen in het puin de levenloze lichamen van zeker 118 personen aan. Gevreesd wordt dat dit aantal nog zal oplopen. Volgens getuigen zijn vooral vrouwen slachtoffer geworden van de aanslagen.

Boko Haram

De aanslagen zijn niet opgeëist maar de autoriteiten gaan ervan uit dat moslimterroristen van Boko Haram achter de aanslagen zitten. De terreurgroepering is de afgelopen maanden zeer actief een zaait dood en verderf in Nigeria.

In het noord-oostelijke deel van Nigeria is daarom al een jaar de noodsituatie van kracht vanwege het moslimgeweld, maar Boko Haram slaat ook buiten dat gebied toe. Eerder werd ook hoofdstad Abuja opgeschrikt door een reeks bomaanslagen.

Terreurlijst

Intussen zijn de gekidnapte schoolmeisjes nog altijd niet terecht. De Verenigde Staten en Groot-Brittannië zetten Boko Haram direct op de lijst van terroristische organisaties.

De Europese Unie kan dit nog niet doen omdat de lidstaten eerst één voor één de juridische bewijzen willen verzamelen voordat de moslimfundamentalisten op de terreurlijst kunnen worden geplaatst.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.