buitenland

Nederlanders Nigeria zondag naar huis, ‘geen losgeld betaald’

Door Shari Deira - 11 mei 2014

Het gaat goed met de drie Nederlanders die werden ontvoerd in Nigeria en ze vliegen zondagavond naar Nederland. Volgens de Nigeriaanse activist Sunny Ofehe is er geen losgeld betaald voor het drietal.

‘Het gaat goed met hen. Ze rusten nu uit,’ zegt Ofehe zondag vanuit de stad Yenagoa in de olierijke Niger-delta. De Nederlanders Eberhard Leffers, Marianne Vos en Jandries Groenendijk blijven in een gasthuis van de autoriteiten.

Vrijlating

Ofehe zegt dat de kidnappers nog steeds vrij rondlopen, maar autoriteiten blijven de zaak onderzoeken. Iedereen was zaterdag opgelucht na de vrijlating van de Nederlanders. ‘We waren heel blij,’ zegt Ofehe.

De Nederlanders werden vorige week ontvoerd en er werd dagenlang niets van hen vernomen. Ze verkeren in goede gezondheid en zijn volgens Ofehe in veilige handen. Het drietal werd onder primitieve omstandigheden vastgehouden in Yenagoa, in een afgelegen riviergebied.

Eten

Ofehe zegt dat het groepje goed werd behandeld. ‘Ze verbleven in een afgelegen woning. Er was geen elektriciteit. Dat zijn zware omstandigheden voor mensen die dat niet gewend zijn, ook al word je goed behandeld en krijg je eten.

Sunny Ofehe werd ook ontvoerd, maar werd al eerder vrijgelaten. Ofehe en nog een Nigeriaan die in Nederland woont, werden door de Nigeriaanse politie gearresteerd en urenlang verhoord.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.