buitenland

Nederlands bedrijf mogelijk ingezet bij zoektocht naar Boeing 777

Door Fieke Hamers - 26 mei 2014

De zoektocht naar de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines wordt volgende week opengesteld voor bedrijven via een openbare aanbesteding. Ook het Nederlandse Fugro NV dingt mee.

Maleisische, Chinese en Australische autoriteiten zoeken een bedrijf dat onder water een oppervlakte van meer dan 60.000 vierkante kilometer wil en kan onderzoeken.

Het bedrijf dat de aanbesteding toegewezen krijgt, wordt verantwoordelijk voor de schepen, bemanning en de technologie om naar het vermiste vliegtuig te zoeken. Dat zegt een ingewijde tegen de Wall Street Journal.

Strategie

Het bedrijf is vrij een eigen strategie te hanteren om het vliegtuig te vinden voor het budget dat beschikbaar wordt gesteld.

De Australische premier Tony Abbot zei in april dat de zoektocht minstens 40 miljoen euro kost.

Meedingen

Bedrijven in berging-, olie- of gassectoren kunnen meedingen naar de aanbesteding, maar ook nonprofit onderzoeksorganisaties.

Ook het Nederlandse bedrijf Fugro NV is kanshebber voor de aanbesteding. Een woordvoerder van Fugro NV heeft bevestigd tegen Dow Jones Nieuwsdienst dat ze zich gaan inschrijven voor de aanbesteding.

Een zoektocht waarbij gebruik wordt gemaakt van onderwater sonarapparatuur dat achter een boot aangesleept kan worden, kost volgens Art Wright van bergingsbedrijf Williamson & Associates tussen de 50.000 en 60.000 euro per dag.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.