buitenland

‘Nederlands meisje (17) treedt in huwelijk met jihadist Syrië’

Door Tom Reijner - 18 mei 2014

Een Nederlandse meisje is in Syrië getrouwd met een Belgische man die in dat land strijd levert tegen het bewind van president Bashar al-Assad. De zeventienjarige Sara zou zelf ook een Syriëstrijder zijn.

Dat zegt onderzoeker Montaser AlDe’emeh tegen het Het Nieuwsblad, een Belgische krant. AlDe’emeh doet universitair onderzoek naar radicalisering, Vlaamse Syriëstrijders en de internationale jihad.

Kritiek

Het meisje kwam in Nederland via vrienden in contact met de salafistische jihadistische ideologie. Ze begon zich volledig te bedekken en uitte kritiek op haar islamitische ouders die volgens haar niet praktiserend genoeg waren.

Sara reisde af naar Syrië om als een ‘ware gelovige’ de ‘onderdrukte Syriërs’ te steunen. Volgens de onderzoeker besloot zij daar zelf toe en werd zij niet geronseld. In het Arabische land ontmoette Sara de twintigjarige Brian uit Antwerpen waarmee ze in het huwelijk trad. Het huwelijk werd voltrokken door een plaatselijke imam.

Cocaïne

Brian had zich in België bekeerd tot de islam en radicaliseerde na contacten met de voormalig leider van Sharia4Belgium, Fouad Belkacem. Sinds begin vorig jaar is hij in Syrië. In januari werd de Antwerpenaar door een Belgische rechter bij verstek veroordeeld tot achttien maanden gevangenisstraf en zesduizend euro boete voor het verhandelen van cocaïne.

In videoboodschappen zou Brian een Belgische minister en PVV-leider Geert Wilders met de dood hebben bedreigd. De zus van Brian zou aan AlDe-meh hebben laten weten dat het niet haar broer was die in de video’s het woord nam.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.