buitenland

Netanyahu: aanslag resultaat van anti-Israëlisch sentiment

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

De aanslag op de bezoekers van het Joods Museum in Brussel, waarbij zaterdagmiddag zeker drie doden vielen, is veroorzaakt door voortdurende opruiing tegen de Joden en hun staat

Dat zegt de Israëlische premier Benjamin Netanyahu in een eerste reactie op de moordpartij.

‘Laster en leugens tegen de staat Israël worden nog steeds gehoord op Europese bodem, zelfs terwijl misdaden tegen de menselijkheid en moorden in onze regio systematisch worden genegeerd,’ vervolgt de Israëlische premier.

‘Onze reactie op deze hypocrisie is om constant de waarheid te zeggen en een niet aflatende strijd tegen terreur te voeren.’

Vrijwilliger

Twee van de drie doden zijn een Israëlisch stel, schrijft de Belgische krant Het Laatste Nieuws. Het derde dodelijke slachtoffer zou een vrijwilliger van het museum zijn.

Een man raakte zwaargewond en ligt nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis. Volgens de krant gaat het om een 23-jarige medewerker van het museum. Onder de doden waren twee toeristen met de Israëlische nationaliteit.

Getuige

Iets voor 16.00 uur liep een man het Joods Museum in het centrum van Brussel binnen en opende daar het vuur. Het schieten duurde maar kort, waarop de dader er vandoor ging.

Toen de politie ter plekke was, waren al twee mensen overleden. Een derde overleed even later. De zwaargewonde man werd in kritieke toestand overgebracht naar het ziekenhuis, waar hij werd geopereerd.

De dader is nog altijd niet opgespoord. De politie pakte in de loop van dag wel een man van wie werd gedacht dat hij betrokken was bij de aanslag. Later op de avond is de man echter weer vrijgelaten en werd bekendgemaakt dat hij wordt gezien als getuige en niet als verdachte.

Campagne

Op het moment van de aanslag waren Belgische politici vlak bij het museum campagne aan het voeren voor de verkiezingen die zondag plaatshebben. Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders was in de buurt en waarschuwde de hulpdiensten.

Ook minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milque was snel aanwezig. Zij zei dat alles er op wijst dat er een antisemitische aanslag is gepleegd. Een tv-debat dat voor gisteren was gepland, is vanwege de schietpartij afgelast.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.