buitenland

‘Nigeria bereid om te onderhandelen met Boko Haram’

Door Shari Deira - 13 mei 2014

De regering van Nigeria zegt klaar te zijn om te onderhandelen met Boko Haram over de vrijlating van de ruim tweehonderd ontvoerde schoolmeisjes. Als Boko Haram serieus is, moet het een afvaardiging sturen om te praten.

De Nigeriaanse minister van Speciale Zaken, Tanimu Turaki, zegt dat dinsdag tegen BBC News. Eerder leek het er nog op dat president Goodluck Jonathan niet wilde onderhandelen met Boko Haram.

Ruilen

Boko Haram-leider Abubakar Shekau verspreidde maandag een video waarop naar schatting een groep van honderddertig meisjes is te zien. Ze zijn gekleed in conservatieve islamitische kleding.

Shekau zegt dat het gaat om tot de islam bekeerde scholieren. De leider van de islamitische beweging wil scholieren ruilen voor alle gevangen leden van Boko Haram. De Nigeriaanse regering liet weten ‘alle opties’ open te houden om de meisjes te bevrijden.

Diverse landen hebben Nigeria al hulp aangeboden bij de zoektocht naar de jonge vrouwen. De Verenigde Staten zetten vliegtuigen in om vanuit de lucht mee te zoeken en stellen alle satellietbeelden beschikbaar voor Nigeria.

Terreurlijst

De scholieren werden vorige maand ontvoerd in het noorden van Nigeria. Boko Haram zit vaker achter ontvoeringen en aanslagen in het gebied, maar toch staat de beweging niet op de EU-terreurlijst.

Minister Frans Timmermans (PvdA) van Buitenlandse Zaken legde dinsdag aan de Tweede Kamer uit dat er voldoende juridisch bewijs moet zijn, voor Boko Haram op de lijst kan komen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.