buitenland

Nigeria looft beloning uit voor cruciale tip ontvoerde meisjes

Door Shari Deira - 07 mei 2014

De politie in Nigeria looft een beloning van 300.000 dollar (ruim 215.000 euro) uit voor de tip die leidt tot het vinden van de ontvoerde meisjes. De Verenigde Staten helpen het land bij de zoektocht.

De Amerikaanse president Barack Obama zegt dat het vinden van de meer dan tweehonderd meisjes prioriteit heeft, maar dat het land ook wat moet doen tegen de islamitische beweging Boko Haram.

Obama zegt in een interview met de zender NBC dat Boko Haram en andere soortgelijke groeperingen de levens van mensen kunnen verwoesten. ‘We moeten ook het bredere probleem aanpakken.’

Vertrouwelijk

Het tipgeld wordt uitgekeerd aan ‘vrijwilligers die waardevolle informatie geven die zal leiden tot de locatie en redding van de scholieren’, maakte de Nigeriaanse politie woensdag bekend. Er zijn zes telefoonnummers geopend waar burgers naar toe kunnen bellen.

Nigerianen wordt verzekerd dat zij hun verklaring op vertrouwelijke basis kunnen afleggen. De identiteit van de tipgevers wordt niet onthuld.

Ontvoering

De Nigeriaanse schoolmeisjes, tussen de zestien en achttien jaar, werden drie weken geleden ontvoerd. Deze week eiste Boko Haram de ontvoering op. De islamitische organisatie dreigde de meisjes te verkopen voor 12 dollar per stuk.

‘Bij Allah, ik zal ze op de markt verkopen. Ze zijn slavinnen en ik zal hen verkopen omdat ik daarvoor een markt heb,’ zei Boko Haram-leider Abubakar Shekau in een videoboodschap. Shekau zei daarentegen ook dat de meisjes zijn ‘slavinnen’ zouden blijven.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.