buitenland

Nigeria zet groot onderzoeksteam op ontvoering schoolmeisjes

Door Tom Reijner - 03 mei 2014

In Nigeria gaat een team, bestaande uit zesentwintig onderzoekers, de ontvoering van meer dan 200 schoolmeisjes uit een school in Chibok onderzoeken. De Nigeriaanse president Goodluck Jonathan heeft het team vrijdagavond geformeerd.

De onderzoekers willen onder meer weten waarom de school open was, terwijl andere scholen in het noordoosten gesloten waren na eerdere terreuraanvallen door terreurorganisatie Boko Haram, die ook voor deze ontvoering verantwoordelijk is.

Foto’s

Volgens de directeur van de school zijn er 276 meisjes ontvoerd. 53 van hen wisten te vluchten. De school gaat namen en foto’s van de vermisten publiceren.

De politie in Nigeria heeft de ouders van circa 200 ontvoerde schoolmeisjes om een foto van hun dochters gevraagd. In heel het land zijn mensen afgelopen week de straat op gegaan vanwege de ontvoering. Ze vinden dat de regering te weinig doet om de zaak op te lossen.

Bolwerk

De ontvoering gebeurde medio april in de staat Borno, een bolwerk van Boko Haram. De radicaal-islamitische organisatie heeft alleen dit jaar al naar schatting 1.500 mensen vermoord in het West-Afrikaanse land. Een paar weken geleden kwamen tientallen mensen om bij een dubbele bomaanslag in de Nigeriaanse hoofdstad Abuja.

Boko Haram betekent ‘Westers onderwijs is verboden’. De organisatie wil de islamitische wetgeving, sharia, invoeren.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.