buitenland

Oekraïne: meer dan dertig separatisten gedood in Slavjansk

Door Shari Deira - 06 mei 2014

Bij de onrust in de Oekraïense stad Slavjansk zijn meer dan dertig separatisten om het leven gekomen. De separatisten zouden het leger in een hinderlaag hebben laten lopen, waarna hevige gevechten uitbraken.

De Oekraïense minister Arsen Avakov (Binnenlandse Zaken) heeft dat dinsdag bekendgemaakt. Er zijn ook vier militairen van het leger van Oekraïne gedood. Twintig anderen raakten gewond.

De separatisten meldden maandag dat tientallen inwoners van de stad Slavjansk gewond zijn. Avakov zegt in een bericht op Facebook dat het Oekraïense leger niet schiet op burgers.

Brug

Ondanks de aanhoudende onrust in het oosten van Oekraïne denkt NAVO-commandant Philip Breedlove niet dat Rusland het land zal binnenvallen. Moskou zou zijn doelen op een andere manier kunnen bereiken, zei Breedlove in een toespraak in Canada.

Tot een week geleden dacht de NAVO-commandant nog dat president Vladimir Poetin zijn troepen Oekraïne zou insturen om een brug te bezetten tussen Oekraïne en het schiereiland Krim. Via de brug zou het Russische leger dan mogelijk naar havenstad Odessa trekken, voorspelde Breedlove.

Hij denkt daar inmiddels anders over. ‘Dat is nu niet meer het meest voor de hand liggende scenario,’ zegt de legerleider.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.