buitenland

Oekraïne voert per direct dienstplicht in voor jonge mannen

Door Shari Deira - 01 mei 2014

De Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov heeft donderdag de dienstplicht opnieuw ingevoerd vanwege de aanhoudende onrust in het oosten van het land. De regering heeft dat per decreet besloten.

Door de dienstplicht in te voeren, hoopt de regering van Oekraïne beter bestand te zijn tegen de pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne. Zij namen eerder vandaag een overheidsgebouw in de stad Donetsk in bezit.

Onrust

In het decreet staat dat alle Oekraïners, die er fysiek toe in staat zijn en tussen de 18 en 25 jaar zijn, zich moeten melden voor de militaire dienstplicht. Oekraïne wil op deze manier ‘illegale gewapende pro-Russische groepen’ bestrijden.

Ook de bemoeienis van Rusland in ‘binnenlandse zaken van Oekraïne’ is aanleiding voor het opnieuw invoeren van die dienstplicht. Oekraïne verwijt Rusland achter de onrust in de regio te zitten.

Russische militaire troepen zijn nog steeds gestationeerd bij de grens met Oekraïne. Toertsjinov erkende donderdag dat veiligheidstroepen op sommige plaatsen de regie hadden verloren.

Geweld

De Russische president Vladimir Poetin belde vandaag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over de situatie die is ontstaan. Poetin zei dat Oekraïense legereenheden zich moeten terugtrekken uit het zuidoosten van het land.

Volgens Poetin is dat belangrijk voor beëindiging van het geweld en het op gang brengen van een nationale dialoog in het Oost-Europese land.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.