buitenland

Oekraïne zet Russische diplomaat land uit wegens ‘spionage’

Door Tom Reijner - 01 mei 2014

De Oekraïense autoriteiten denken dat de militair attaché van de Russische ambassade in de Oekraïense hoofdstad Kiev voor Rusland spioneert. Hij is woensdag opgepakt en in de gevangenis gezet.

Oekraïne vindt dat de man handelingen verrichtte ‘die niet in overeenstemming zijn met zijn diplomatieke status’, meldt het Russische persbureau Interfax donderdag op basis van het Oekraïense ministerie van Buitenlandse Zaken. De diplomaat is tot ongewenst persoon verklaard en heeft opdracht gekregen het land te verlaten.

Machteloos

De tijdelijke regering beschuldigt Rusland ervan dat het achter de bezetting van overheidsgebouwen door pro-Russische separatisten in het oosten van het land zit. Rusland weerspreekt dat, maar heeft de regering in Kiev wel gewaarschuwd voor een mogelijk ingrijpen, als de rechten van Russisch-sprekenden worden aangetast.

De Oekraïense interim-president Oleksandr Toertsjinov heeft intussen erkend dat zijn regering niet bij machte is iets te doen aan de onrust in het oosten van zijn land. De politie en veiligheidsdiensten staan machteloos tegenover het geweld van de separatisten en andere demonstranten die meer autonomie voor de oostelijke regio willen.

Toertsjinov bevestigt dat de lokale autoriteiten in sommige gevallen samenwerken met de opstandelingen of hen zelfs helpen. Het doel voor de tijdelijke machthebbers is niet meer om de bezetters van overheidsgebouwen te verjagen, maar om te voorkomen dat de protesten zich uitbreiden naar andere delen van het land.

Onveilig

De situatie in het gebied in het oosten van het land is op dit moment vrij rustig, maar wel onveilig, Militanten gijzelen lokale politici, journalisten en waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking.

Onlangs werd burgemeester van de stad Charkov neergeschoten, een aanslag die hij ternauwernood overleefde. Gennadi Kernes stond bekend als aanhanger van de verdreven president Viktor Janoekovitsj, maar koos de laatste tijd voor een meer pro-Oekraïense koers. Charkov moest deel van Oekraïne blijven, vond hij. Mogelijk heeft die positie de toorn van militanten gewekt.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.