buitenland

‘Oekraïners kiezen chocoladekoning Porosjenko tot president’

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

Petro Porosjenko is zondag al in de eerste stemronde gekozen tot nieuwe president van Oekraïne. De ‘chocoladekoning’, zoals hij in Oekraïne wordt genoemd, heeft 52 tot 57 procent van de kiezers achter zich gekregen.

Dat blijkt uit exit-polls. De miljardair heeft zichzelf al tot winnaar van de verkiezingen uitgeroepen, meldt CNN. Oud-premier Joelia Timosjenko is er niet aan te pas gekomen, Zij moet vermoedelijk genoegen nemen met 13 procent van de stemmen.

Chocolade

Als uit de definitieve uitslagen van maandag blijkt dat de 48-jarige Porosjenko inderdaad meer dan de helft van de stemmen heeft gekregen, is er geen tweede stemronde nodig.

De ondernemer, die eigenaar was van verschillende chocoladefabrieken en daaraan zijn bijnaam dankt, was bang dat zo’n een tweede ronde het land verder zou destabiliseren.

De 48-jarige Porosjenko belooft de Oekraïners sterkere economische en politieke banden met het Westen, maar geeft ook aan de verstoorde relatie met Rusland te willen verbeteren.

Het Kremlim levert het meeste gas in Oekraïne en is voor Oekraïne een belangrijke exportmarkt. Tegelijkertijd zei de vermoedelijke nieuwe president ook dat Oekraine nooit de annexatie van de Krim zal erkennen.

Spanningen

De vraag is hoe Rusland op deze (voorlopige) verkiezingsuitslag zal reageren. Tot dusver heeft de tijdelijke regering in Kiev niet erkend, maar de Russische president Vladimir Poetin gaf al wel aan de verkiezingen met respect te behandelen.

De Oekraïners hopen dat de presidentsverkiezing de crisis rond het oosten van Oekraïne, waar separatisten op verschillende plaatsen de macht hebben gegrepen, doet verminderen.

De nieuwe president, per slot van rekening een ondernemer, moet de erg slecht presterende economie uit het slop trekken en de spanningen tussen Rusland en Oekraïne zien te beheersen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.