buitenland

Omstreden Erdogan stuit zaterdag ook in Keulen op veel verzet

Door Tom Reijner - 24 mei 2014

De Duitse stad Keulen is in afwachting van het bezoek van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan. Net als in Turkije kan de premier zaterdag op protesten rekenen.

Vanochtend waren al honderden betogers tegen Erdogan samengekomen. In de binnenstad worden op veel plekken t-shirts verkocht met de leuze ‘Overal Taksim – overal verzet’.

Helmen

Taksim is het plein in Istanbul dat symbool staat voor het protest tegen het beleid van Erdogans AK-partij. Ook dragen betogers veiligheidshelmen met de opdruk ‘Soma’, de stad van de mijnramp eerder deze maand, waarbij meer dan driehonderd mijnwerkers om het leven zijn gekomen.

Overigens is de schoppende adviseur van de premier ontslagen. Yusuf Yerkel, die met zijn trap naar een liggende demonstrant in de mijnstad ophef veroorzaakte, was al met ziekteverlof gegaan.

Repressief

De Turkse premier spreekt vanmiddag zo’n vijftienduizend aanhangers toe in een sporthal in Keulen. Maar zijn tegenstanders komen in grotere getalen. Er wordt rekening gehouden met dertigduizend betogers, afkomstig uit heel Europa. Een demonstrant zegt dat ‘Erdogan doet alsof Turkije een democratie is, maar dat het onder hem allang niet meer zo is’.

De omstreden premier is in eigen land het onderwerp van verhitte discussies. De voor- en tegenstanders reageren steeds feller op elkaar en ook het geweld neemt toe.

Deze week vielen verschillende doden bij protesten in Istanbul. Betogers komen in opstand tegen onder meer corruptiepraktijken en Erdogans repressieve beleid.

Kritiek

In Duitsland is veel kritiek te horen op de komst van de premier, die de bijeenkomst vermoedelijk vooral gebruikt voor zijn campagne. In augustus zijn er in Turkije presidentverkiezingen.

Politici vragen zich af wat hij hier eigenlijk komt doen. Moet hij wel een podium krijgen? Ook bondskanselier Angela Merkel is er niet gerust over en belde al met Erdogan.

Zij wilde van hem weten wat hij precies gaat zeggen in de sporthal. In 2008 riep hij veel weerstand op met zijn uitspraken dat de miljoenen Turken in Duitsland zich niet te veel moeten aanpassen aan de Duitse samenleving en vooral hun eigen cultuur moeten behouden. Ook die toespraak was in Keulen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.