buitenland

Ondernemers nemen afstand van Wilders in Saudische kranten

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2014

Werkgeversorganisatie VNO-NCW neemt namens de Nederlandse ondernemers afstand van de ‘provocatieve acties’ van PVV-leider Geert Wilders. VNO-NCW heeft in een advertentie in Saudische kranten verklaard ‘meer dan genoeg’ te hebben van het gedrag van Wilders.

Dat laat een woordvoerder van VNO-NCW dinsdag weten.

Handelsbelangen

‘Dat laten we al jaren weten en dat mogen de Saudi’s ook weten,’ laat VNO-NCW weten. ‘Wij komen op voor de handelsbelangen van Nederlandse ondernemers, leden van VNO-NCW, die door dit soort acties van Wilders in gevaar komen. Wilders moet zich er van bewust zijn dat het ook om banen en belastinggeld gaat dat naar de schatkist vloeit.’

De organisatie zegt niet voorbij te willen gaan aan de staat van de mensenrechten in Saudi-Arabië. Maar volgens de werkgeversorganisatie kan Wilders het kabinet beter steunen in het mensenrechtenbeleid in plaats van ‘om zich heen te slaan met beledigende acties’. In de ogen van veel Nederlandse ondernemers ‘verkwanselt’ de PVV-leider daarmee de Nederlandse handelsbelangen.

Stickers

In de advertenties neemt VNO-NCW afstand van de anti-islamstickers die Wilders begin dit jaar liet afdrukken. Op de stickers stonden voor moslims beledigende teksten naast de vlag van Saudi-Arabië afgebeeld.

De Arabische grootmacht is daar ontstemd over en dreigt met handelssancties. Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) reist op korte termijn naar Saudi-Arabië om de gemoederen tot bedaren te brengen.

Directeur-generaal politieke zaken van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Wim Geerts, ging Timmermans voor. De topambtenaar zei ‘goede indicaties’ te hebben dat de problemen kunnen worden opgelost.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.