buitenland

Ongeregeldheden na verbod antisemitisch congres België

Door Shari Deira - 04 mei 2014

De politie in België heeft zondag waterkanonnen moeten inzetten om bezoekers van een antisemitisch congres in Brussel uiteen te drijven. Ongeveer vierhonderd zijn afgekomen op het congres dat was verboden.

Het omstreden onafhankelijke Kamerlid Laurent Louis organiseerde het Eerste Europees congres van dissidentie in de Brusselse gemeente Anderlecht. Burgemeester Eric Thomas verbood het congres vanwege de veiligheid.

Dictatuur

Ondanks het verbod kwamen toch enkele honderden genodigden naar Anderlecht en brak er onrust uit. Er werd met flessen en stoelen gegooid en aanhangers van Louis’ partij scandeerden leuzen. Louis werd zelf ook door een waterkanon geraakt.

‘Dit is een schande. België is een dictatuur. In een rechtsstaat zou dit niet mogen gebeuren,’ zegt Louis. De organisatoren hadden een spoedprocedure aangespannen tegen het verbod van Thomas. Minister Joëlle Milquet (Binnenlandse Zaken) steunt het beleid van de burgervader.

Het Simon Wiesenthal Center, een internationale joodse organisatie, en de Belgische Liga tegen Antisemitisme hadden eerder al aangedrongen op een verbod. Het Forum der Joodse Organisaties riep op tot een protest tegen de ‘haatbijeenkomst’.

Holocaust

Louis zegt dat de Holocaust eerder ‘een verzinsel is dat gefinancierd was door de zionisten’. Een van de genodigden voor het congres was de omstreden Franse komiek Dieudonné, die bekend staat om zijn antisemitische ‘humor‘.

In navolging van Dieudonné deed Louis de quenelle, een gebaar dat wordt gezien als alternatief voor de Hitler-groet. Naast Dieudonné waren enkele andere sprekers uitgenodigd die eerder zijn veroordeeld voor antisemitisme en racisme.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.