buitenland

Ontkennen misdaden nazi’s wordt strafbaar in Rusland

Door Servaas van der Laan - 05 mei 2014

Het ontkennen van misdaden die de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog hebben gepleegd, wordt strafbaar in Rusland. Ook het bagatelliseren van daden van het Sovjet-regime blijft niet langer ongestraft.

Dat staat in een nieuwe wet die de Russische president Vladimir Poetin maandag heeft ondertekend.

Valse informatie

Feiten die zijn vastgesteld tijdens het Neurenberg-proces kunnen in Rusland niet langer kunnen worden ontkend. Wie valse informatie verspreidt over de daden van de Sovjet-Unie tijdens de Tweede Wereldoorlog zal ook worden bestraft.

Wie schuldig wordt bevonden, kan een gevangenisstraf van maximaal vijf jaar in het vooruitzicht zien. Wie strafbare uitingen doet in de massa-media zal het zwaarst worden bestraft.

Controverse

De wet, die al door beide Kamers is gegaan, veroorzaakt controverse in Rusland. Critici menen dat Poetin met de wet de vrijheid van meningsuiting en persvrijheid probeert in te perken.

Het Kremlin speelt in op de nationale trots door de overwinning van de Sovjets op nazi-Duitsland erbij te halen in het conflict met Oekraïne.

Bandera

De tijdelijke regering in Kiev wordt door de partij van Poetin vergeleken met de partij van Stepan Bandera, een Oekraïense nationalist die in de Tweede Wereldoorlog samenwerkte met de nazi’s.

Critici vrezen dat sympathisanten van Oekraïne op basis van deze wet kunnen worden aangepakt. Helemaal nieuw is de maatregel niet. Het dragen, tonen of uiten van nazi-symbolen was al langer strafbaar in Rusland.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.