buitenland

‘Ontvoerder van Spiegel en Berendsen in Jemen gedood’

Door Shari Deira - 08 mei 2014

Veiligheidsdiensten in Jemen zeggen dat zij de man hebben gedood die achter de ontvoering zat van de Nederlandse journalist Judith Spiegel en haar partner Boudewijn Berendsen vorig jaar.

Terrorist Wael al-Waeli verliet samen met nog een handlanger een huis in de Jemenitische hoofdstad Sanaa, meldt persbureau Reuters. Beiden werden doodgeschoten.

Moord

Waeli zou behalve de ontvoerder van Spiegel en Berendsen, het brein zijn achter diverse terroristische acties van de lokale tak van Al-Qa’ida, Ansar al-Sharia. De terreurorganisatie zou onder meer verantwoordelijk zijn voor de moord op een Fransman maandag.

Ook zou onder leiding van Waeli vorige maand een aanslag zijn gepleegd op een Duitse diplomaat. Bij een aanval op een gevangenis in Sanaa bevrijdden de terroristen strijders van Al-Qa’ida op het Arabisch Schiereiland.

Veiligheidsdiensten hebben vijf andere terroristen gearresteerd en wapens in beslag genomen bij diverse acties in de hoofdstad.

Twijfel

Spiegel laat aan de NOS weten dat zij de dood van Wael betwijfelt. ‘De Jemenitische autoriteiten hebben er een handje van om dingen zo te brengen. Huppetee, in een keer alle onopgeloste zaken opgelost. Iedereen blij en tevree.’

Ze zit nu in Oman en kan moeilijk uitzoeken hoe het precies zit. ‘De foto’s van de drie dode mannen heb ik intussen gezien via Facebook, maar niet herkend.’

Losgeld

Spiegel, correspondent voor onder meer Elsevier, en Berendsen werden in december vrijgelaten nadat zij zes maanden werden vastgehouden door gewapende mannen. Het stel werd ongedeerd naar de Nederlandse ambassade in Sanaa gebracht.

Er waren vermoedens dat de Nederlandse regering losgeld had betaald voor de vrijlating van de twee, maar de regering ontkent dat.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.