buitenland

Ook België treft schikking met Fyra-bouwer Ansaldo Breda

Door Shari Deira - 05 mei 2014

België heeft ook een schikking getroffen met de fabrikant van de hogesnelheidstrein Fyra. De Belgische spoorwegen NMBS krijgen 2,5 miljoen euro van Fyra-bouwer Ansaldo Breda.

NMBS heeft in tegenstelling tot de NS nooit treinen afgenomen van Ansaldo Breda. Nadat de Fyra tussen Brussel en Amsterdam werd geschrapt vanwege technische mankementen, annuleerde de NMBS de bestelling van drie V250-treinstellen.

Voorschotten

De schikking valt een stuk lager uit dan de eis van NMBS. Het bedrijf wilde eigenlijk ruim 27 miljoen euro van Ansaldo Breda. De NMBS kreeg eerder al 37 miljoen euro terug. Dat was het geld dat de spoorwegen hadden betaald als voorschotten.

‘De volledige investering in de treinen hadden we dus al teruggekregen,’ zegt een NMBS-woordvoerder tegen Vlaamse media. Het bedrijf hoopt met de schikking ‘langdurige juridische procedures’ te vermijden.

Debacle

De NS sloot eerder dit jaar een schikking waarbij Fyra-treinen teruggaan naar Ansaldo Breda. De NS krijgt 125 miljoen euro voor de treinen, waarvoor al 213 miljoen was betaald.

Door het debacle rond de Fyra heeft de NS het afgelopen jaar flink verlies geboekt, vanwege het uit dienst nemen van de Fyra. Het bedrijf leed een verlies van 43 miljoen euro, ten opzichte van 263 miljoen euro winst in 2012.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.