buitenland

Ook Britten boos over gekleurde verslaggeving publieke omroep

Door Servaas van der Laan - 30 mei 2014

De vaderlandse publieke omroep NOS krijgt kritiek op de verslaggeving van de Europese verkiezingen omdat die in het voordeel van de PvdA zou zijn geweest. Ook de Britse BBC krijgt in eigen land kritiek op de manier waarop de verkiezingen zijn gebracht.

De omroep kreeg 1.190 klachten binnen over de verkiezingsprogramma’s die teveel in het voordeel zouden zijn geweest van de eurosceptische UKIP, meldt The Guardian.

Farage

Zo zou UKIP-leider Nigel Farage veel meer aandacht hebben gekregen dan anderen. Gek genoeg kreeg de zender 149 klachten binnen dat het precies andersom was. Drieënzeventig personen zagen in de BBC-uitzendingen een duidelijke afkeer tegen de sociaaldemocraten.

De BBC wil van alle klachten niets weten. ‘Onze uitzendingen over alle partijen die meededen aan de Europese verkiezingen waren proportioneel en overeenkomstig onze richtlijnen voor eerlijkheid en onpartijdigheid,’ laat een BBC-woordvoerder weten.

NOS

In Nederland kreeg de NOS het voor de kiezen vanwege het vermeend bevoordelen van de PvdA in een cruciale verkiezingsuitzending. VVD, SP, PVV en D66 vonden het niet eerlijk dat de NOS die avond alle sociaaldemocratische kopstukken had uitgenodigd. De partijen spraken van een ‘buitengewoon onevenwichtige opzet’.

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff spreekt de kritiek tegen: ‘Je kan ook zeggen: twee VVD’ers hebben geweigerd. Ik zag de premier ondertussen wel campagne voeren voor de VVD.’

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.