buitenland

Ook in Frankrijk Joden aangevallen, ditmaal voor synagoge

Door Tom Reijner - 25 mei 2014

In Créteil, een stad dicht bij de Franse hoofdstad Parijs, zijn zaterdag twee joden aangevallen voor de ingang van een synagoge. Wie de daders zijn, is nog niet duidelijk.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve reageerde geschokt op de aanval, schrijft de Franse krant Le Monde.  Hij heeft meteen besloten om alle Joodse instellingen in Frankrijk extra te laten bewaken. Er is nog geen spoor dat leidt naar de daders.

Museum

Het geweld kwam enkele uren na de aanslag op een Joods Museum in Brussel. Daar opende een schutter even voor 16.00 uur het vuur. Hij doodde drie mensen, een stel uit Israël en een vrijwilliger van het museum.

De dader ging ervandoor. Pogingen om hem op te sporen, hebben nog niet tot concrete resultaten geleid. De politie pakte in de loop van de dag wel een man op van wie werd gedacht dat hij betrokken was bij de aanslag.

Later op de avond is de man echter weer vrijgelaten en werd bekendgemaakt dat hij wordt gezien als getuige en niet als verdachte.

Waakzaamheid

De antisemitische acties leiden ook in Nederland tot verhoogde waakzaamheid bij Joodse organisaties. Volgens het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is het ‘standaard’ dat na een mogelijk antisemitische aanslag in buurlanden de politie extra kijkt naar de veiligheid van Joodse instellingen in Nederland. ‘Er wordt scherper naar gekeken,’  zegt directeur Esther Voet van het CIDI, dat antisemitische incidenten nauwkeurig bijhoudt.

Het ministerie van Veiligheid en Justitie liet gisteren weten momenteel geen informatie te hebben die verscherpte bewakingsmaatregelen nodig maken. ‘Maar we houden de situatie altijd nauwlettend in de gaten,’ zegt een woordvoerder.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.