buitenland

Oppositie Abchazië doet machtsgreep in ‘Maidan-style’

Door Servaas van der Laan - 28 mei 2014

Geïnspireerd door de revolte op het Maidan-plein in Oekraïne hebben oppositiepartijen in de autonome Georgische regio Abchazië het presidentieel paleis bezet in hoofdstad Soechoemi. Ze eisen het vertrek van de president.

Dat melden Russische media.

Paleis

Duizenden actievoerders hebben het centrale plein in de hoofdstad bezet. Enkele honderden zijn het presidentieel paleis en de zetel van de staatsmedia binnengestormd.

De oppositieleden eisen het vertrek van de pro-Russische president Aleksander Ankvab omdat die de problemen in het land niet de baas zou kunnen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Onafhankelijkheid

Sinds de oorlog om Zuid-Ossetië tussen Rusland en Georgië in 2008 heeft Abchazië de eigen onafhankelijkheid uitgeroepen. Hoewel de meeste landen Abchazië nog steeds beschouwen als een onafhankelijke regio binnen Georgië is het in de praktijk erg afhankelijk van financiële en militaire steun uit Moskou.

Paspoorten

Veel inwoners van Abchazië zijn al langer ontevreden over de leiding van het land, maar toen de president besloot paspoorten af te nemen van pro-Georgische inwoners sloeg de sfeer om in protest.

De president ontsloeg enkele hoge ambtenaren maar dat heeft de menigte niet tot bedaren kunnen brengen. Met het Maidan-protest in het achterhoofd hopen ook deze oppositieleden de macht in Abchazië te grijpen.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.