buitenland

Paus Franciscus geeft Israëlische premier lesje geschiedenis

Door Servaas van der Laan - 27 mei 2014

De ontmoeting tussen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en paus Franciscus heeft een bijzonder moment opgeleverd. Toen de Israëlische premier zei dat Jezus in Jeruzalem leefde en Hebreeuws sprak, werd hij gecorrigeerd door de katholieke kerkvader.

‘Jezus was hier, in dit land. En hij sprak Hebreeuws,’ zei Netanyahu om de band tussen het Jodendom en het Christendom te duiden. ‘Aramees,’ onderbrak de Argentijnse kerkvorst hem op vriendelijke toon, ‘Jezus sprak Aramees’.

Netanyahu herpakte zich direct en zei dat Jezus inderdaad Aramees moet hebben gesproken. ‘Maar hij verstond het Hebreeuws wel,’ voegde hij er nog aan toe. Het hele gesprek werd begeleid door een tolk.

Midden-Oosten

Paus Franciscus maakte de afgelopen dagen een reis door het Midden-Oosten en was onder meer in Israël om de zes miljoen Joden te herdenken die tijdens de Tweede Wereldoorlog werden omgebracht.

Naast heilige joodse plaatsen bezocht de katholieke vader ook islamitische plekken en vroeg hij om vrede in het verscheurde Syrië.

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.