buitenland

Poetin bezoekt de Krim, dodental Mariupol loopt snel op

Door Shari Deira - 09 mei 2014

Bij gevechten tussen leden van de Oekraïense veiligheidsdiensten en pro-Russische separatisten in de stad Mariupol zijn vrijdag zeker twintig mensen om het leven gekomen. Eerder werd nog gesproken over acht doden.

Het geweld tussen de twee groepen brak uit toen agenten het politiebureau in de stad wilden innemen en onder vuur kwamen te liggen van de separatisten. De laatste groep had een gebouw bezet van het ministerie van Binnenlandse Zaken, meldt het persbureau Interfax.

Oekraïense veiligheidsdiensten proberen de bezette gebouwen in Mariupol en andere steden in het oosten en zuiden van het land terug te veroveren.

Krim

Intussen bezoekt de Russische president Vladimir Poetin de Krim. Het is voor het eerst sinds de annexatie van de Krim dat Poetin het schiereiland bezoekt. Hij kwam aan in Sebastopol waar de Russische Zwarte Zeevloot zijn hoofdkwartier heeft.

Poetin woont op de Krim festiviteiten bij ter ere van de Dag van de Overwinning. Op deze dag viert Rusland de overwinning op nazi-Duitsland tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder vandaag was er een grote militaire parade op het Rode Plein in Moskou.

De parade op Rode Plein in Moskou (foto EPA)

Ingelogde abonnees van Elsevier Weekblad kunnen reageren.